There was an error in this gadget

Wednesday, February 2, 2011

I-City kini di Alor Setar

Salam,
Apa habaq semua? Alhamdulillah kita bertemu lagi dalam blog ala2 diari catatan peribadi cheq. Kali ni cheq nak cerita pasai I-City yang popular di Shah Alam nun di Selagoq kini dah pun ada dia punya 'cawangan' di Aloq Setaq.

Ceritanya awai minggu lepas, maksu yang study kat UITM Shah Alam balik bercuti seminggu sempena Raya Tahun Baru Cina. Maksu sampai kat terminal bas Sahab Perdana lebih kurang kui 5 petang. Jadi, pada malam tu sebagai meraikan maksu yang balik kampung, kami pi makan malam di luar. Mama pun senang hati sebab tak payah masak. 

Friday, January 28, 2011

Syoknya Balik Kampung

Salam,
Apa habaq semua? Cheq Alhamdulillah syukur rezeki kesihatan yang baik.
Apa nak cerita kali ni? Saja nak cerita apa yang cheq selalu buat bila balik kampung wan n tok sebelah abah pulak. Cheq selalu cerita apa yang cheq buat bila balik kampung Megat Dewa. Jarang nak cerita apa yang cheq buat kat Kota Sarang Semut. 

Sebenaqnya biasa ja pun. Apa lagi kalau bukan bermain. Kalau di Megat Dewa cheq selalu bermain dengan sepupu cheq abang Rais ngan abang Rasyid tapi di Kota cheq main ngan abang Lokman Hakim.

Bersama abang Amin Rais dan abang Rasyid

Makanan Yang Paling Sedap

Salam, apa habaq semua? Cheq Alhamdulillah baik ja sekeluarga. Kali ni saja ada crita pendek yang cheq nak bagitau yang cheq dah ada makanan kegemaran. Makanan yang cheq paling suka. Kalau cheq makan atau disuapkan makan mesti susah. Tak pun cheq akan berlari kesana-kemari. Terpaksa la sapa pun yang menyuapkan cheq ligan(kejar) cheq. Dulu abah ngan mama ingat cheq suka bubuq yang depa beli kat pasar tani di Taman Wira Mergong tu. Memang cheq suka tapi belum tahap terlampau suka.


Apa bendanya? Cheq kalau makan yang ni sampai tak bangun2 dah. Mengadap sampai habih. Bila dah abih tambah pulak. Tambah lagi. Tambah lagi. Dan lagi. dan lagi.

Tuesday, January 25, 2011

Selamat Pengantin Baru

Salam,
Apa habaq semua? Cheq rasa masih belum terlambat untuk cheq mengucapkan tahniah dan selamat pengantin baru kepada Kakak Noraisyah serta suami abg Salman. Sapa kak Noraisyah ni? Kak adalah sepupu cheq. Anak sulung PakLong Lan. Kiranya cucu paling tua Wan ngn Tok sebelah Kota.

Khusyuk ja...
Majlis pernikahan diadakan di rumah PakLong Lan di sebelah Taman Impian Kota Sarang Semut, Kedah. Masa ni pengantin pakai serba putih. Mungkin sebab dah tema kot. Abih kain tirai pun putih hitam. Penah gak dengaq kata tema kaler tu. Lagipun mama pun ada beli set bunga telur warna putih hitam tapi bukan untuk majlis pernikahan tapi untuk majlis kenduri kahwin sebelah pengantin perempuan. Majlis Pernikahan ni diadakan pada 12/12/2010. Majlis berjalan secara sederhana dan tenang. Takdak la kecoh2 seperti pengantin perempuan lari ke. Hehe.


Abang Salman nampak tenang padahal dalam hati terlampau berdebar2

Monday, January 24, 2011

Percutian Pendek Ke Penang

Salam,
Apa habaq semua. Kali ni cheq nak cerita yang cheq pi Penang untuk kali kedua. Kali ni pi saja2 makan angin bersama abah ngan mama. Ok la, cheq xmau cerita panjang2. Sebenaqnya cheq nak tunjuk gambaq2 cheq masa pi Penang.

Kami pi 2 ari ja. 13 ngan 14 Dis 2010. Asalnya plan bukan main nak pi Cameron Highland. Last2 sebab pikiaq takut kereta mama ikan kelisa tu tak larat naik bukit maka kensel pi sana ganti dengan Penang pulau mutiara. Bermulanya bila abah booking bilik hotel pakai internet. Ni first time buat camtu. Search punya search akhirnya jumpa 1 hotel yang berkenan sebab dia betui2 tepi laut. Kononnya nak mandi laut la nanti. Hotel tu Hotel Naza. Ok. Memang ok sangat. Harga pun kira budget sederhana la. Tak la murah sangat. Kira rasa la duk dalam hotel. Bukan cam kat Langkawi dulu, rasa cam duk rumah tumpangan ja. Pemandangan dari bilik hotel pun menarik. Sangat puas hati. 


pemandangan dari bilik hotel


cheq dengan abah berehat dekat swimming pool
Jom mandi kolam..yeaaa

Kenduri Cukuq Rambut

Salam,
Apa habaq semua? Lama cheq tak belek blog cheq yang satu ni. Maklum la busy dengan bisness. Ceh..lawak ja. Oh ya lupa nak bagitau, la ni cheq ada email sendiri dah. Jadi posting2 lepaih ni kluaq nama cheq sebagai penulis bukan abah lg dah. Saja bg nampak cun sket. Bukan ada apa2 perubahan besar sangat pun. Asasnya masih sama.

Berkenaan dengan tajuk kali ni mengenai kenduri cukuq rambut sepupu cheq yang paling latest iaitu Muhammad Adam Nazhan Bin Nazri anak kepada pakcik Nazri. Sedap betui nama sepupu cheq tu ye. Lama gak la nak dapat nama tu. Macam2 cadangan keluaq masa dok pikiaq pasai nama. Semua pakat keluaq dengan nama2 tertentu tapi akhirnya pakcik dah jumpa nama yang dia berkenan dan semestinya kami semua berkenan jugak.

Bila bab nama dah settle, tiba la masanya nak cukuq rambut pulak. Tok cadang nak buat hari Sabtu lepas iaitu 22/1/2011 tapi abah pulak cakap dia ada mesyuarat. Abah tak kisah kalo kenduri diteruskan pada hari Sabtu tu tapi dia tak dapat la nak tolong sangat. Alahh, kalo abah ada pun bukan boleh tolong sangat pun. Tolong makan ada la. Tu pun kena pantang2. Akhirnya kenduri dijalankan pada hari Jumaat sehari awal dari perancangan. Maka telah dipersetujui majlis dibuat ala kadar saja. Cukupla setakat makan sanak saudara adik beradik dan sedikit jiran. Cadang menu utama tentula nasik dan ayam. Ayam pada mulanya hanya dalam 10 ekoq ja tapi dekat dengan umah wan ada pusat pengajian agama pondok. Budak2 pondok pun dijemput jugak. Dengar kata budak pondok ja dah mencecah dekat 60 orang. Jadi kena la tambah ayam dan lauk2 lain.
Ramai gak ni. Sampai tak muat.
Haa.. ni la proses cukuq rambut si kecik ni.

Dipendekkan cerita, kenduri pun berjalan lancar serta majlis cukuq rambut pun berjalan serentak. Majlis diketuai oleh Ustaz dari pondok sendiri. Lauk pun cukup dan sedap2 belaka. Cuma gambaq ja abah x sempat nak ambik banyak. Maklumla, sibuk layan tetamu. Cheq cam biasa duk main ngan sepupu sepapat cheq. Alhamdulillah semua selesai. Nanti tunggu majlis cukuq rambut adik cheq pulak. Oppss, pecah rahsia.. Apa-apa pun doakan adik cheq nanti sihat.
Wassalam.

Thursday, September 9, 2010

Selamat Hari Raya

Salam...
Besok merupakan sambutan Hari Raya bagi seluruh umat Islam di Malaysia dan beberapa negara yang sama waktu denganya. Setelah sebulan di bulan Ramadhan berpuasa kini tibalah hari yang bahagia. Orang putih cakap Day Of Glory.

Disini cheq nak ambik kesempatan mengucapkan Selamat Hari Raya kepada semua terutama yang membaca blog cheq. Mana tau kot-kot tersalah bahasa ka kan. Cheq mintak maaf banyak-banyak ye. Lagipun cheq ni baru setahun umuq. Tak berapa pandai lagi dalam kehidupan. Oh ya, kepada yang rapat dan kenai cheq jangan lupa huluq duit raya tau nanti. Ni raya yang kedua bagi cheq. Kali ni turn beraya di Megat Dewa bagi hari Raya pertama. Raya kedua baru balik Kota Sarang Semut. Jemput datang ya. Abah ada nak ucap sket.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts with Thumbnails